3 activiteiten voor een dag in Boedapest

Shoppen op z’n Oostbloks

20131112-203048.jpg

Zoals ze zelf zeggen; Tisza is het Mekka van de lokale en internationale sneaker liefhebber in Boedapest. Tijdens de hoogtijdagen van het oude Oostblok was Tisza de grootste schoenfabrikant die de Communistische staat bezat. Met de val van de Muur in 1990 overwon de westerse concurrentie de populariteit van Tisza en viel het doek. 13 jaar later bliezen een paar enthousiaste sneaker boys met een limited edition Tisza’s het merk nieuw leven in. Inmiddels is de productie hervat in de regio waar Tisza oorspronkelijk ook vandaan komt. Ze werken samen met creatievelingen en street artists wat het een hele dikke collectie maakt. Nieuwe sneakers of een goeie hoodie nodig? Tisza.

Rijd als een Boedapest-baas in een Trabant

20131112-203534.jpg

Een beetje baas in Boedapest rijdt natuurlijk in een Trabant. Na de val van de Muur herleeft deze genadeloze Oost-Duitse machine zijn jeugd in Boedapest. Dit restant van de communistische massa-productie rijdt eigenlijk voor geen meter en is niet vooruit te branden. Hij voelt aan als een kartonnen doos, je zit met je hoofd tegen het dak en je hebt het idee dat de uitlaat aan de verkeerde kant zit, maar de charme is weergaloos. Herleef en ervaar het communisme. Je kunt zelf een Trabant huren en erop los cruisen of een van de georganiseerde tours doen. Extra-gratis tip: rijdt de Buda (berg) op voor fantastische ervaring en idem uitzicht. Voordeel: geflitst wordt je in deze Trabant sowieso niet; hij gaat (op vlakke weg) echt niet harder dan 80 kilometer per uur…

Check: www.trabantrent.hu

Boedapest bier fiets

Photos of Beerbike, Budapest
This photo of Beerbike is courtesy of TripAdvisor

Mateloos on-origineel, maar blijft mooi: de bekende bier-fiets! Ben je alleen met je vriendin, dan zou ik ‘m overslaan, maar met een groep vrienden blijft het een toffe manier om Boedapest te ontdekken. Zo kun je genieten van alle culturele hoogstandjes en architectuur terwijl je wellicht een klein drankje doet. Of je gaat gewoon all-in, knalt de ingebouwde speakers open, laat je vrienden trappen en gaat hard aan de pils. Proost!

Check: www.beerbike-budapest.hu