14 Tips voor een goedkoop weekend Boedapest

Boedapest is een walhalla voor de low budget stedentripper. Boedapest behoort (nog) tot een van de goedkoopste steden voor stedentrip in Europa. Voor een tientje koop je een overnachting voor 1 persoon en een maaltijd. Of 10 bier in een van de goedkope pubs in de stad. Om je alvast op weg te helpen hebben we een aantal tips voor een goedkoop weekend Boedapest op een rijtje gezet.

Tip #1: Goedkoop vervoer

Een hop-on hop-off bus klinkt misschien niet heel sexy, maar dit is echt een superdeal om goedkoop, eenvoudig en snel op alle populaire plekken van Boedapest te komen. En dat voor 2 dagen lang. Doen!

Tip #2: Goedkoop (en cool) de stad ontdekken

Je kent die amfibie voertuigen wel, toch? In Boedapest kun je nu dus gewoon in anderhalf uur de stad bekijken, vanaf het land én het water. Zo combineer je alles in een, de hoogtepunten op het land en vanaf het water. En houd je genoeg tijd over om naar de kroeg te gaan… Of geniet van een cruise met een heerlijk bakkie in de ochtend!

Tip #3: Goedkoop overnachten in het centrum van Boedapest

De afgelopen jaren zijn de hotels en hostels in Boedapest als paddenstoelen uit de grond geschoten. Het is doordoor niet moeilijk om een goedkope overnachting te vinden. Als je niet te veel waarde hecht aan een luxe hotelkamer kun je als voor €10,- per nacht per persoon, in het centrum van Boedapest, overnachten. Zorg dat je je hotel ruim van te voren online boekt, dan ben je verzekerd van een scherpe prijs.

Tip #4: Goedkoop overnachten bij particulieren

Steeds meer Boedapestenaren beden hun appartement te huur aan voor toeristen. Particuliere kamers behoren tot de goekoopste manier om in Boedapest te overnachten. Buiten het feit dat het goedkoop is, is het natuurlijk ook een leuke manier om de hongaren persoolijk te leren kennen. Op de het station worden meerdere particuliere karmers aangeboden. Om gedoe over de prijs en teleurstellingen te voorkomen, adviseren we om je overnachting van te voren online te boeken.

Tip #5: Goedkoop van het vliegveld naar je hotel

De goedkoopste manier om van het vliegveld naar het centrum te reizen is met het openbaar vervoer. Bereid je wel voor op een oncomfortabele reis in een overvolle bus en een overstap op de metro in een buitenwijk van Boedapest. Een iets duurder, maar confortabeler alternatief zijn de shuttelbussen die van het vliegveld naar het centrum rijden. Deze shuttlebussen zetten je meestal voor je hotel af. Wel zo makkelijk.

Tip #6: Goedkoop met de bus de stad verkennen

De verschillende hop on hop off bussen in Boedaopest zijn ideaal om in je iegen tempo de stad te verkennen. Voor ongeveer 20 euro ben je twee dagen onder de pannen en kun je onbepert gebruik maken van de bussen. In veel gevallen is dit inclusief 2 rondvaarden over de Donauw. Met de hop on hop off bussen ben je veel goedkoper uit dan wanneer je een taxi neemt. Boek je ticket van te voren om zeker te zijn van een scherpe prijs.

Tip #7: Pinnen op het vliegveld

Het is aan te raden om op het vliegveld alvast wat Forinten in te slaan. Het is niet ongebruikelijk dat de pinautomaten in de stad leeg zijn. Het is natuurlijk erg vervelend als je kostbare drinktijd verliest aan een zoektocht naar een pinautomaat. Let wel op de wisselkoersen. Check van te voren wat de actuele koers is van de Forint ten opzichte van de Euro, dan vookom je dat je op het vliegveld getilt wordt met een veel te hoge wisselkoers.

Tip #8: Goedkoop hangen met Hongaren

In de zomermaanden trekken de Hongaren massaal naar buiten. Haal wat drank bij een supermarkt en meng je onder de honderden Hongaren die tot in de late uurtjes op de pleinen hangen. Dit is ongetwijfeld de meest relaxe en goedkoopste manier om van het buitenleven in Boedapest te genieten.

Tip #9: Bijna gratis walking tours

Bekijk de stad door de ogen van een insider. De free walking tours zijn ‘gratis’ wandeltochten langs de hoogte punten van de stad. De tours worden verzorgd door lokale gidsen die je met liefde alles kunnen vertellen over de stad. Ook erg handig om wat waardevolle tips in te slaan over het openbaar vervoer, restaurants, uitgaansleven en leuke bezienswaardigheden in de stad. Na de tour geef je de gids een goede tip voor zijn inspanningen.

Tip #10: Gratis walking tours

Ben je van plan om op eigen houtje de stad te verkennen? Dan is een wandeling door het kastelen districten een aanrader. Dit deel van de stad zijn de mooiste historische bezienswaardigheden van Boedapest te vinden. Het kastelendistrict staat op de Unesco wereld erfgoed lijst.

Tip #11: Goedkoop eten in Boedapest

Eten in Boedapest is over het algemeen erg goedkoop. Voor 10 euro ben je al het baasje in een van de lokale restaurants. Zoek de kleine restaurants in de zijstraatjes van de drukkere gebieden. Daar is het eten over het algemeen goedkoper, beter en er is vaak live muziek. In de Grote Markthal, de grootste markthal van Boedapest, kun je ook voor een appel en een ei van een snelle hap pakken.<

Tip #12: Goedkoop ontbijten en lunchen

Heb je geen ontbijt en lunch in je hotel? De supermarktprijzen in Boedapest zijn vergelijkbaar met die in Nederland, dus voor ontbijt en lunch kun je beter een cafe of sandwichbar zoeken waar je voor het zelfde geld een top ontbijtje hebt.

Tip #13: Goedkoop uitgaan in Boedapest

Uitgaan in Boedapest is over het algemeen spot goedkoop. Voor een biertje betaal je gemiddeld €1,-. Met deze bodemprijzen behoort Boedapest tot een van de goedkoopste steden om uit te gaan in Europa. Loop af en toe eens een zijstraatje in, dan vind je ongetwijfeld een van de vele gammele kroegen en karaoke-bars waar je tegen Oudhollandse prijzen bier kunt drinken.

Tip #14: Gratis naar het museum

Een bezoek aan het Hongaarse Nationale Museum is een prima invulling van een regenachtige dag in Boedapest. Het museum biedt ruim 8000 m2 aan Hongaarse geschiedenis en is het grootste museum in Hongarije. Toegang tot het museum is gratis.